Szponzorált tartalom

A hársméz az egyik legkülönlegesebb és legaromásabb mézfajta, melyet a méhek a hársfa virágaiból gyűjtött nektárból készítenek. Jellegzetes, enyhén mentás, fűszeres illata és íze miatt sokan kedvelik, de nemcsak élvezeti értéke miatt érdemel figyelmet, hanem kivételes gyógyhatása miatt is. A hársméz több mint egy ízletes természetes édesítőszer – évszázadok óta használják a népi gyógyászatban, különösen megfázásos betegségek és idegi panaszok enyhítésére.
A hársméz világos aranysárga vagy enyhén zöldes árnyalatú, és viszonylag lassan kristályosodik. Kémiai összetétele gazdag és változatos: tartalmaz fruktózt, glükózt, szerves savakat, aminosavakat, enzimeket, ásványi anyagokat (kalcium, kálium, magnézium, vas) és vitaminokat (elsősorban B-vitaminokat). De ami igazán különlegessé teszi, az a hársvirág illóolajainak jelenléte, melyek terápiás hatásai is érvényesülnek a mézben.
Léguti megbetegedésekre gyakorolt hatás
A hársméz hatása többféle előnyt kínál, de egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott tulajdonsága, hogy kiváló köhögéscsillapító és nyákoldó. Fogyasztása enyhíti a torokfájást, csillapítja az irritációt és elősegíti a letapadt váladék felszakadását. Influenza, nátha és hörghurut esetén különösen ajánlott, főleg meleg, de nem forró teában oldva – például hársfateában, így a hársfavirág jótékony hatása még jobban érvényesül.
Idegrendszerre gyakorolt hatás
A hársméz hatása továbbá, hogy nyugtató, idegerősítő. A benne található természetes vegyületek – különösen a hárs illóolajai – segíthetnek enyhíteni a szorongást, feszültséget és idegességet. Lefekvés előtt fogyasztva, például meleg tejben vagy kamillateában oldva, elősegítheti a nyugodt, pihentető alvást, így természetes alternatívája lehet az altatóknak vagy nyugtatóknak.
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságok
A hársméz természetes antibakteriális hatása révén támogatja a szervezet küzdelmét a kórokozók ellen. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt hatékony lehet torokgyulladás, ínygyulladás vagy akár emésztőrendszeri panaszok esetén is. A méz belsőleg és külsőleg is használható: sebekre, kisebb égési sérülésekre kenve segíti a gyógyulást, megakadályozza a fertőzések kialakulását.
Immunerősítő hatás
A hársmézben található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok erősítik az immunrendszert, és segítik a szervezet regenerációját. Fogyasztása különösen hasznos lehet a hideg hónapokban, amikor gyakoribbak a vírusos megbetegedések. Egy evőkanál hársméz naponta segíthet a megelőzésben, és hozzájárulhat a szervezet általános ellenálló képességének növeléséhez.
Emésztést segítő hatás
A hársméz hatása még, hogy enyhén hashajtó és gyomorvédő hatásút. Serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást és nyugtatja a gyomrot, különösen, ha stressz vagy idegi eredetű gyomorpanaszokról van szó. Étkezés után, langyos vízbe keverve ajánlott fogyasztani azoknak, akik gyakran szenvednek emésztési zavaroktól.
Gyerekeknek is ajánlott – de csak bizonyos kor felett
A hársméz természetes, finom és egészséges alternatíva a finomított cukrok helyett, így gyerekek számára is kiváló – egyéves kor felett. Egy éves kor alatt nem ajánlott semmilyen méz fogyasztása a botulizmus veszélye miatt. Idősebb gyermekeknél viszont segíthet az immunerősítésben, megfázásos tünetek enyhítésében, és finom kiegészítője lehet például tejnek, joghurtnak vagy teának.
A hársméz valódi természetes csodaszer: íze és illata mellett gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Legfőbb erőssége a légúti betegségek és az idegrendszeri panaszok enyhítése, de emellett támogatja az immunrendszert, javítja az emésztést, és kiválóan alkalmazható természetes édesítőszerként is. Ha egy olyan mézet keresel, amely nemcsak finom, de jótékony hatással van a testedre és a lelkedre is – a hársméz tökéletes választás.